Svetski dan protiv dijabetesa

Svetski dan protiv dijabetesa

Danas je Svetski dan protiv dijabetesa i ovim putem želimo da pružimo podršku svima koji se suočavaju sa ovim problemom.

Dijabetes je glavni uzrok slepila, otkazivanja bubrega, srčanog udara, moždanog udara i amputacije donjih ekstremiteta. Zdrava ishrana, fizička aktivnost i izbegavanje upotrebe duvana mogu sprečiti ili odložiti dijabetes tipa 2. Pored toga, dijabetes se može lečiti i njegove posledice izbeći ili odložiti lekovima, redovnim pregledima i lečenjem komplikacija.

Tema Svetskog dana borbe protiv dijabetesa 2021-23. godine je PRISTUP SAVREMENOJ DIJABETOLOŠKOJ ZAŠTITI. Ona naglašava važnost sistemske brige društva o osobama sa dijabetesom i podrazumeva pristup modernim, inovativnim terapijama, tehnološkim rešenjima, kao i odgovarajuću dostupnost lekara pacijentima, kako bi im se omogućio normalan život.

U Srbiji, kao i u razvijenim zemljama u svetu, dijabetes je peti vodeći uzrok smrtnosti i peti uzrok opterećenja bolešću. U našoj zemlji godišnje umre oko 3500 osoba od ove bolesti. Procenjuje se da je gotovo polovina obolelih u našoj zemlji starija od 65 godina, ali i da oko 38 % osoba sa tipom dijabetes 2 nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa predstavlja priliku da se ljudi sa dijabetesom, zdravstveni radnici, mediji, šira javnost i vladine i nevladine organizacije udružuju kako bi podigli svest o dijabetesu.Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Translate »