Planeta ili plastika? – kampanja časopisa Nacionalna geografija

Planeta ili plastika? – kampanja časopisa Nacionalna geografija

Časopis Nacionalna geografija je pre nekoliko godina pokrenuo ekološku kampanju pod nazivom Planeta ili Plastika? s namerom da podstakne svoje čitaoce da smanje korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu.

Imamo li ovakvih primera kod nas? Ili kod nas mediji tretiraju ekološke probleme tek kao priliku za promociju omiljenih političara?

Prenosimo vam ponešto od kampanje, izborom nekoliko fotografija želimo da podsetimo na važnost lične odgovornosti svakog od nas u smanjivanju zagađenja.

 

 

“Fotograf je oslobodio rodu od pastične kese na deponiji u Španiji. Jedna plastična kesa može ubiti više nego jedanput: Leševi se raspadaju, ali plastična kesa traje i može ugušiti ili zarobiti ponovo”.

Fotografija: John Cancalosi/ National Geographic           


 

 

 

 

„Ispod mosta na ušću reke Buriganga u Bangladešu porodica uklanja etikete sa plastičnih boca sortirajući zelene od prozirnih, da bi ih prodala prodavcu otpada. Skupljači otpada ovde prosečno zarade oko 100 dolara mesečno.”

Fotografija: Randy Olson / National Geographic
 

 

 

 

 

„Najveću mogućnost prodaje plastike danas pruža ambalažni materijal. Taj otpad sada čini skoro polovinu celokupnog plastičnog otpada koji nastaje u svetu – većina se ne reciklira ili spaljuje ”

Fotografija: Jayed Hasen/ National Geographic 

 Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Translate »