Održan četvrti sajam pod nazivom „Grad Humanosti“

Humanitarno ekološka akcija “Čepom do osmeha” bavi se sakupljanjem plastičnih čepova, a radi pomoći i pružanja podrške deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom. Sakupljeni čepovi bivaju transportovani u reciklažne centre, a ostvarenim novčanim sredstvima kupuju se različita namenska pomagala.

Do sada je sakupljeno preko 500 tona plastičnih čepova i obezbeđeno 56 pomagala za decu širom Srbije.

Plastični čep je samo jedan simbol. Simbol koji označava negovanje volonterskog duha, humanost, solidarnost, empatiju, ali i brigu o zaštiti životne sredine i želju da podstičemo edukaciju o separaciji otpada i reciklaži. Sa odvajanjem plastičnog čepa u domaćinstvu, zapravo smo postavili osnove i usadili naviku za vršenjem primarne selekcije otpada.

U subotu 26.6.2021. godine na novosadskom kupalištu Štrand sa početkom u 10 časova, udruženje ”Čepom do osmeha” uspešno je organizovalo četvrti u nizu sajam pod nazivom ”Grad humanosti”.

Na sajmu smo uspeli da okupimo udruženja koja su na putu osnivanja socijalnog preduzeća i ona koja već imaju značajna iskustva u tome. Udruženje je tokom svog rada uvidelo veliku potrebu za organizovanjem ovakvih manifestacija u cilju međusobnog upoznavanja, umrežavanja, osnaživanja i promocije socijalnih preduzeća, zajedno sa predstavljanjem aktivnosti, proizvoda ili usluga koja udruženja pružaju. Takođe, hteli smo da skrenemo pažnju na aktivnost organizacije „Fondacija Tijana Jurić“, koja ističe koliko naše odgovorno ponašanje može da obezbedi sigurniju i bolju budućnost i bezbednost dece u Srbiji.

„Čepom do osmeha“ uz podršku platne institucije Payspot zapošljava tri osobe sa invaliditetom. Kao uspešni primer socijalnog preduzeća, vodeći se ovom sjajnom, uspešnom saradnjom, želimo da se i druge kompanije uključe, da pokažu društvenu odgovornost i podrže udruženja i pojedince, koji žele da se radno angažuju i postanu ravnopravni članovi društva.

Osoba koja je sa nama od samog početka i koja je svoj život posvetila socijalnom preduzetništvu, magistar menadžmenta Pavle Počuč, kratkim govorom je otvorio sajam. Tokom manifestacije su snimljeni kratki video sadržaji u formatu podkasta o izazovima sa kojima se udruženja susreću i o temi socijalnog preduzetništva. Nezaobilazni deo svake naše manifestacije je sklapanje mozaika od plastičnih čepova. Mališani su se kroz igru i druženje učili solidarnosti i empatiji prema deci sa invaliditetom, ali i upoznavali sa osnovama zaštite prirodne sredine. Svaki gost sajma i dragi mališani koji su sklapali mozaik, nagrađeni su poklon paketom kompanije dm drogeria markt. Takođe, učesnici sajma su kao uspomenu na ovaj lep susret, poneli plakete u izradi porodične firme Vitraži Ganić iz Sombora.

Udruženja koja su se predstavila i učestvovala na sajmu su:

UG “Biser” iz Srbobrana
Udruženje Biser se zalaže za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, a naročito mentalno nedovoljno razvijenih osoba.

UG MNRO iz Odžaka
Udruženje se bavi pružanjem pomoći mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Fondacija “Tijana Jurić” iz Subotice
Fondacija Tijana Jurić je organizacija koja svojim delovanjem čini mnogo da poboljša bezbednost dece u Srbiji.

Udruženje studenata sa hendikepom – USH iz Beograda
Udruženje studenata sa hendikepom (USH) je nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija koja se zalaže za izjednačavanje mogućnosti mladih i studenata sa hendikepom i studenata bez hendikepa, kroz kreiranje uslova za inkluzivno formalno i neformalno obrazovanje i primenu socijalnog modela.

UG “Naša kuća” iz Beograda
Udruženje za podršku i zapošljavanje osoba ometenih u razvoju pružaju mogućnost svojim korisnicima da se radno angažuju i postanu ravnopravni članovi društva.

Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodine “Kaspev” iz Novog Sada
„KASPEV“ je poslovno udruženje društveno odgovornih malih i srednjih preduzeća, koje neprestano radi na jačanju veze obrazovnih institucija, privrednih subjekata i drugih institucija iz oblasti socijalnog preduzetništva i tako unapređuju položaj osoba sa invaliditetom, ali i ostalih ranjivih grupa na teritoriji Vojvodine i šire.

UG “Patrija” (Liceulice)
Udruženje građana „Patrija“ je nevladina, neprofitna organizacija, čije je osnovno polje delovanja podrška marginalizovanim grupama, pre svega osobama sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju. Magazin LiceUlice osmišljen je kao podrška onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini našeg društva.

UG “Ekologija i dete” iz Novog Sada
Udruženje se bavi promocijom značaja ekologije i pružanjem pomoći deci i njihovim porodicama.

UG “Sunce” iz Novog Sada
Udruženje okuplja osobe sa invaliditetom i posledicama cerebralne paralize kako bi olakšalo, omogućilo i unapredilo uključivanje svojih članova u svakodnevne tokove života kao ravnopravnih članova društva.

UG MNRO iz Novog Sada
Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada je humanitarna organizacija koja okuplja osobe sa intelektualnim teškoćama i njihove porodice u cilju jačanju kapaciteta i uspešne socijalne integracije.

UG “Vitezovi osmeha” iz Novog Sada
Nevladina humanitarna organizacija “Vitezovi osmeha” okuplja stručne i posvećene ljudi u svojim oblastima, koji svoje slobodno vreme provode u svakodnevnom stručnom angažovanju i socioedukativnim podsticajima svih osoba sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, a u promociji njihovih prava i podršci u procesu socijalizacije i samostalne integracije u život lokalnog, mikrosocijalnog okruženja.

I ove godine smo imali značajnu podršku naših dugogodišnjih prijatelja. Prijatelji iz NSPlakata su se potrudili da ovogodišnji grad humanosti izgleda realistično i živopisno. Za ceo tim i učesnike, majice je obezbedila kompanija Geezer. Naši dragi prijatelji iz picerije Libero i iz restorana Trpeza su obezbedili doručak i ručak, dok je kompanija Minaqua obezbedila osveženje za ovaj topao, letnji dan. Sajam je organizovan u skladu sa epidemiološkim merama uz dezinfekciona sredstva kompanije Miral.

Ovaj projekat podržan je od strane Gradske uprave za privredu grada Novog Sada.

Osnaženi ovim susretom još snažnije nastavljamo našu misiju, da učinimo ovaj svet boljim (i čistijim!) mestom za život svih nas!

Pročitajte najnovije vesti

Mesto održavanja: Negotin.

Godina održavanja: 2018.
Podržano od strane: Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova

Godina projekta: 2017.
Podržano od strane Gradske uprava za zaštitu životne sredine.

Godina projekta: 2017. godina.
Podržano od strane: Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demokratiju i ravnopravnost polova.

Godina projekta: 2017. godina.
čepom-do-osmeha-logo

Podaci na sajtu podložni su izmenama,
Sajt se ažurira.
Hvala Vam na razumevanju!

[give_form id="597"]