O NAMA

Udruženje “Čepom do osmeha”

 

uspešno sprovodi akciju sakupljanja plastičnih čepova kako bi osnažili i pružili podršku pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom, odvajanjem plastičnih čepova čime unapređujemo sistem odvajanja čvrstog otpada u Srbiji i omogućavamo im lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu.

Akcija „Čepom do osmeha“ je pokrenuta u decembru 2012. godine, kada je nekolicina ljudi odlučila da podrži ovaj poduhvat, razumejući značaj ovog pionirskog rada. Danas, je ovo najmasovnija akcija u Srbiji i regionu, koja okuplja preko 2000 aktivnih volontera.

m

Princip projekta je jednostavan, a pokazao se kao izuzetno efikasan.

 

Želimo da osnažimo i pružimo podršku pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom, odvajanjem plastičnih čepova čime unapređujemo sistem odvajanja čvrstog otpada u Srbiji.

Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, majoneza, kečapa, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, sokova, vode, piva, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi, dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnosti za sudove…). Sakupljene količine plastičnih čepova se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe. Konkretno, akcija je stavila akcenat na decu sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju.

Glavna karika ove akcije jeste BeX kurirska služba, koja bez novčane nadoknade, iz udaljenijih mesta, donosi čepove do nas. Vrlo je važno da čepovi budu pravilno upakovani (u bele pvc ili mrežaste džakove), kako se ne bi rasuli dok dođu do sabirnog mesta u Novom Sadu.

Kompanija dm-drogerie markt u svim svojim filijalama ima postavljene specijalno izrađene kutije, u koje građani svakodnevno donose čepove.
Takođe, kompanija NIS ima postavljene kutije u svim poslovnim centrima u celoj Srbiji.
Podršku imamo i od platne institucije PaySpot.

Pored mnogih kompanija, akciju podržavaju i brojne institucije. Svoje humano srce pokazali su vrtići, škole, fakulteti, firme, sportski centri, pojedinci… Akcija ima trostruki karakter, a to je da se otpad reciklira, misli se o svojoj sredini i razvija se humanost i solidarnost kod dece i ljudi.

Da bi akcija bila trajna registrovani smo u APR Novi Sad kao Udruženje „Čepom do osmeha“, 16. marta 2014.

favicon cepko

Kome smo pomogli:

56. pomagalo
56. pomagalo

Mateja Guran

Mateja Guran

55. pomagalo
55. pomagalo

53. pomagalo
53. pomagalo

Nis
Nis

25. pomagalo
25. pomagalo

20. pomagalo
20. pomagalo

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this