O nama

Akcija „Čepom do osmeha“ pokrenuta je u decembru 2012. godine, kada je samo nekolicina ljudi podržala ovaj poduhvat i razumela ozbiljnost koju podrazumeva, dok je danas to najmasovnija akcija u Srbiji, koja okuplja preko 7000 aktivnih volontera i više koordinatora u gradovima širom Srbije.

Podrška

Ono što je suština akcije jeste podrška pojedincima, tačnije deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, kao i njihovim porodicama, kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju. Konkretno, sakupljeni čepovi bivaju odveženi u reciklažne centre, a prikupljena novčana sredstva koriste se za kupovinu pomagala deci, pa tako akcija, osim što ima humanitarni karakter, podupire ekološko osvešćivanje društva i unapređivanje sistema odvajanja čvrstog otpada u Srbiji. U našim prostorijama u Novom Sadu sakupljamo i druge vrste reciklabilnog materijala (PET, limenke, biootpad, papir i karton, staklo), a sa idejom popularisanja primarne selekcije otpada razvili smo i mobilnu aplikaciju Eko heroj sa sjajnim mogućnostima.

1400 tona

Do sada smo prikupili više od 1400 tona plastičnih čepova i uspeli da pomognemo 88 mališana, a iskreno se nadamo da ćemo u budućnosti učiniti da taj broj bude što veći. Prikupljenim sredstvima uspeli smo da obezbedimo elektromotorna invalidska kolica, terapeutske tricikle, električne tricikle, aspirator na struju, električni koncentrator kiseonika, prenosive laptopove za slepe osobe, koji koriste Brajevu azbuku, komplet asistivne tehnologije- tačskrin ekran i laptop sa adekvatnim softverskim aplikacijama za bogaćenje pojmovnog rečnika i učenje slova-Boardmaker i ABC Maestro, kao i mnoge druge. Pomagala se dodeljuju po preporuci lekara, da prevashodno odgovaraju potrebama deteta i da uistinu promene detetov život nabolje.

Edukacija

Osim navedenih aktivnosti, udruženje ”Čepom do osmeha” redovno održava i do 100 edukativnih radionica godišnje za decu predškolskog i školskog uzrasta na temu zaštite životne sredine. Do sada, uspeli smo da komuniciramo sa više od 100.000 mališana, što nam daje ogromnu energiju, ali i nameće odgovornost da nastavimo sa sprovođenjem naše misije.

Projekti

Pored nabrojanih, udruženje sprovodi brojne projekte, kao što su, npr. Sajam humanosti, prvi stručni skup pod nazivom ”Ekosop 2019”, u novosadskom hotelu Sheraton, a na temu implementacije principa zaštite životne sredine u oblasti socijalnog preduzetništva, projekat OPENS2019 ”Gradonačelnik otvara vrata – uključimo se!”, tokom kog smo imali priliku da sa predstavnicima omladinskih organizacija posetimo gotovo sve Gradske uprave, upoznamo se sa njihovim radom i uključimo mlade u rešavanje pitanja omladinske politike Grada Novog Sada, kao i mnoge druge…

Akcije

Sve više kompanija prepoznaje značaj korporativne odgovornosti prema zaštiti životne sredine, pa se pridružuju udruženju u ekološkim akcijama čišćenja lokacija širom Republike Srbije u kojima se uključuje više stotina volontera, ekoloških aktivista i ljubitelja prirode. U protekloj godini, u saradnji sa Lidl Srbija učestvovali smo kao partneri u akcijama čišćenja “Čisto iz ljubavi” na 8 lokacija u Republici Srbiji, gde je prikupljeno više od 12 t komunalnog otpada, a učestvovalo više od 500 volontera. Zatim, u akciji čišćenja u emisiji Biciklom kroz Srbiju, kao i čišćenju priobalja ušća Save u Dunav na delu kod Nebojšine kule sa Jedriličarskim klubom “Ada”.

Nagrade

Rad udruženja je uvažen od društvene zajednice na više nivoa, pa smo dobitnici više nagrada. 2019. godina npr, za naše udruženje je bila značajna i zbog toga što smo odlikovani Nacionalnom nagradom za volontiranje 2019 u kategoriji Najbolja dugoročna akcija od poštovanih i priznatih organizacija poput organizacije USAID, Foruma za odgovorno poslovanje, Smart kolektiva, Fondacije Ane i Vlade Divac, Trag fondacije, Catalyst-a, Srpskog filantropskog foruma i Privedne komore Srbije. 2020. godine primili smo nagradu “Pokretači promena” u kategoriji “Prvi glas građana”, koju dodeljuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID), predsednica udruženja Vanja Petković dobitnica je Virtus nagrade u kategoriji za individualnu filantropiju, nagrade kompanije Pošte Srbije u okviru inicijative Vlade Srbije za podršku ženskom preduzetništvu, ove godine njena biografija ulazi u Oksfordovu enciklopediju značajnih ljudi, i poslednja u nizu: Energy Globe Award 2022 -globalna nagrada za održivost u kategoriji širenja svesti o značaju zaštite životne sredine, i mnogih drugih.

[give_form id="597"]