EKOSOP 2021.

Održan “EKOSOP 2021”

Udruženje “Čepom do osmeha” juče je 9.12.2021. u hotelu “Sheraton” u Novom Sadu održalo konferenciju “EKOSOP 2021”.

Teme konferencije su aktuelne teme: socijalno preduzetništvo, cirkularna ekonomija, aktivizam organizacija civilnog društva i njihova povezanost sa donosiocima odluka na lokalnom, pokrajinskom i regionalnom nivou u borbi protiv štetnog uticaja klimatskih promena. „S obzirom na to koliko daleko se mali čep otkotrljao, moja je odgovornost da iniciram ovakve događaje“, rekla je Vanja Petković, predsednica udruženja.

Organizator ocenjuje konferenciju kao veoma uspešnu-odazvale su se sve zvanice relevantne u oblasti. Posle uvodnih reči predsednice udruženja i pozdravnih govora direktora JP „Vojvodinašume“, Kokai Rolanda, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Nenada Ivaniševića, konferenciju je otvorila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, ističući da će Zakon o socijalnom preduzetništvu upravo podržati održivost i delovanje udruženja građa na poput „Čepom do osmeha“ sa njihovom humano ekološkom misijom. Ministarka Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Miloš Vučević, simbolično su dodelili pomagala dečacima Aleksandru Drakuliću iz Kačareva i Mateji Mančiću iz Pirota, koji su sa porodicama došli u Novi Sad povodom toga. To su 60. i 61.pomagalo koje je kupljeno u humanoj akciji sakupljanja plastičnih čepova „Čepom do osmeha“. Ispred ambasade Austrije, zamenica ambasadora, Karin Traunmüller, podelila je sa učesnicima modele upravljanja otpada u Republici Austriji, a videli smo i prezentaciju kompanije M48, zadužene za upravljanje otpadom u gradu Beču.

Temu pošumljavanja i njegovu adekvatnu primenu u borbi sa klimatskim promenama učesnicima je približio Marko Marinković, izvršni direktor za šumarsto, ekologiju i razvoj JP „Vojvodinašume“.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, podsetio je na podjednak značaj ekologije i ekonomije, kao i na činjenicu da je svakom građaninu stalo do čiste životne sredine.

U panelu „Socijalno preduzetništvo i cirkularna ekonomija“, čuli smo aktuelne i korisne informacije od relevantnih predstavnika USAID-a, SMART kolektiv-a, Fondacije Ana i Vlade Divac, Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine Kaspev, ali i profesorice Univerziteta u Novom Sadu, Aleksandre Tubić i predstavnika Agencije za zaštitu životne sredine. Da je ključ je u partnerstvu, videli smo u prezentacijama i izlaganju predstavnice Privredne komore Srbije i direktora kurirske službe Bex i PaySpot-a, primerima dobre prakse društvene odgovornosti i primene cirkularne ekonomije.

Značaj digitalizacije i upotrebe modernih tehnologija u zaštiti životne sredine pokazao se u srećnoj primeni na odličnim mobilnim aplikacijama „Eko heroj“ i „Odnesi“. Korišćenje obe aplikacije u sistemu reciklaže je bilo predstavljeno i detaljno objašnjeno u delu konferencije „primeri dobre prakse“.

Konferencija EKOSOP 2021. je održana uz podršku pokrajinskih i gradskih vlasti, kao i ljubaznošću uprave hotela „Sheraton“, dok su sve zvanice simboličnim poklonima obradovale kompanije: dm drogerie.marktGarnierLorealUniverexport.

Play Video about ekosop2021
EKOSOP 2021.
VESTI
GALERIJA
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Translate »