Čisto iz ljubavi u Leskovcu

Udruženje „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada je danas zajedno sa građanima i volonterima uspešno realizovalo drugu od deset akcija čišćenja koju organizuje kompanija Lidl Srbija pod sloganom „Čisto iz ljubavi“. Čistili smo zeleni pojas u sektoru ulice Solunskih ratnika na kome se nalazi zelena površina na kojoj su neodgovorni pojedinci odlagali otpad.

„Tužna je situacija u kojoj se nalazi naša priroda. Nemarni građani zatrpavaju prirodna staništa smećem. Situacija je alarmantna i pod hitno moramo edukovati građane i raditi na unapređenju životne sredine i prevenciji nastanka otpada. Zatrpaće nas nemar i neodgovornost sugrađana“, izjavila je naša predsednica udruženja Vanja Petković nakon uspešne akcije.

Ukupno je prisustvovalo 22 volontera.

Održana je i edukativno-ekološka radionica u OŠ „Vasa Pelagić“ na kojoj je bilo 107 učenika. Radionica ima za cilj podizanje ekološke svesti kod mladih i širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa posebnim potrebama koju su učenici ispratili sa velikom zainteresovanošću i svojim aktivnim učešćem u radionici pokazali da shvataju značaj podrške osobama sa posebnim potrebama i zaštiti životne sredine.

Nakon radionice i pravljenja mozaika od plastičnih čepova, mališani su učestvovali u akciji čišćenja parka „9 Jugovića“.

Prikupljeno je 2500 kg otpada koji sačinjavaju plastični branici, table od automobila, traktorski plastični delovi, fenovi kao i 6 usisivači i razni kablovi, folije i najloni.

Prikupljeno je:
✔️ Komunalnog otpada – 1900 kg
✔️ – oko 60 kg čeličnih felni,
✔️ – 70 kg guma od automobila i bicikala,

Sav sakupljeni reciklabilni materijal ide u humanitarne svrhe odnosno, prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu jednog od pomagala za decu sa posebnim potrebama.

Količina po tipu otpada koju smo odvojili za reciklažu je ukupno 428 kg a od toga:
✔️ PLASTIKA – 350 kg
✔️ PET – 49 kg – (oko 1100 komada)
✔️ Limenka – 15 kg – (oko 800 komada)
✔️ Staklo – 14 kg

Hvala građanima Leskovca, Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine grada Leskovca, PWW „Deponija dva d.o.o.“ iz Leskovca koji su odneli sav komunalni otpad koji smo prikupili u današnjoj akciji i nastavnom osoblju i mališanima OŠ „Vasa Pelagić“.

Naš EKO karavan nastavlja svoj uspešan put po gradovima Srbije pod sloganom „Čisto iz ljubavi“ u organizaciji kompanije Lidl Srbija i sledeća destinacija nam je grad Prokuplje. Pored Leskovca koji smo očistili danas, do kraja maja, vidimo se u Kruševcu, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Senti, Novoj Pazovi, Somboru i Zrenjaninu.

Pročitajte najnovije vesti

Humanitarno ekološka organizacija “Čepom do osmeha” je otvorila novi konkurs za dodelu pomagala.

Podržano od: Gradske uprave za dečiju i socijalnu zaštitu

Godina održavanja: 2018.

Podržano od: Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Godina održavanja: 2018.
Mesto održavanja: Tržni centar BIG Novi Sad.

Podržano od: Gradske uprave za privredu

Godina održavanja: 2018.
[give_form id="597"]