Čisto iz ljubavi u Čačku

Čisto iz ljubavi u Čačku

Udruženje „Čepom do osmeha“ uz svestranu pomoć građana i volontera, juče je uspešno realizovalo drugu od osam akcija čišćenja u organizaciji kompanije Lidl Srbija pod sloganom „Čisto iz ljubavi“. Ovom prilikom, očišćeno je priobalje Zapadne Morave – Suva Morava koja predstavlja jedno od utočišta za ptice i divlje životinje.

Ukupno je čišćenju prisustvovalo 32 volontera.

Prikupili smo izvesnu količinu otpada sa priobalja Zapadne Morave – otpadna ambalaža od grickalica, staklene flaše, konzerve, PET ambalaža i papir. Iako nas je iznenadila količina otpada zadovoljni smo što se većina otpada može reciklirati i što je omogućena primarna separacija otpada.

Količina po tipu otpada koju smo odvojili za reciklažu je: ♻️
✔️ PET – oko 45 kg – oko 900 komada
✔️ Limenka – 8 kg – oko 400 komada
✔️ Čepovi – 90kg – oko 36 000 komada
✔️ Staklo – 16kg
✔️ Papir – 14kg

Procenjena ukupna težina reciklabilnog otpada – 173kg.

Današnje čišćenje smo organizovali u saradnji sa Kancelarijom za mlade Čačak i udruženjem građana „Zeleni talas“. Veoma smo ponosni što su se mladi odazvali pozivu i na taj način su pokazali svoju odgovornost i angažovanje da se pošalje poruka koliko nam je važna zdrava i lepa životna sredina.

Naša predsednica udruženja Vanja Petković ovom prilikom je izjavila da je akcija čišćenja uspešno realizovana, međutim moramo stalnim prisustvom apelovati na građane da poštuju ekološki bonton i da smeće koje naprave ponesu sa sobom i adekvatno odlože. Smatramo da se mora više raditi na češćem organizovanju ovakvih akcija, jačem ujedinjenju, većoj vidljivosti edukacije u cilju smanjenja količine prisutnog otpada u životnoj sredini.

„Verujemo da se ljubav prema zemlji ogleda kroz brigu o njoj i zato radimo na podizanju svesti o ekološkim temama širom Srbije, pa tako i u Čačku. Prošle godine smo imali preko 500 volontera i sarađivali sa preko 10 lokalnih udruženja, pa ovim putem pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i zajedno sa nama doprinesu uklanjanju još vee količine otpada“, izjavila je rukovodilac Korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija, Martina Petrović.

Naš EKO karavan nastavlja svoj uspešan put po gradovima Srbije pod sloganom „Čisto iz ljubavi“ u organizaciji kompanije Lidl Srbija i sledeća destinacija nam je grad Valjevo. Pored Čačka i Novog Pazara, koji smo očistili juče, do kraja maja vidimo se u Valjevu, Novoj Pazovi, Vranju, Nišu, Subotici i Bačkoj Palanci.

Tags:


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Translate »