Čep po čep i nečiji život postaje lep!

Čep po čep i nečiji život postaje lep!

Usled pojave novog, inovativnog oblika ambalaže na tržištu, gde su čepovi pričvršćeni za flašu, imamo obavezu da odgovorimo velikom broju građana na pitanje upućeno našoj humanitarno ekološkoj organizaciji „Čepom do osmeha“, da li će ta promena uticati na naš rad.
Od osnivanja 2012.godine smo ukazivali na problem otpadnog plastičnog čepa, koji je kao „simbol“ mikroplastike, štetan za životnu sredinu i ljudsko zdravlje. Uhvatili smo se u koštac sa tim problemom i kroz inovativne ekološke radionice i ekokaravane edukovali 200.000 dece i mladih o opasnostima zagađenja. 7.000 aktivnih volontera širom Srbije učestvuje u akciji sakupljanja čepova i sakupili smo preko 1.000 tona. Ono što je našoj akciji dalo dodatnu vrednost i snažnu motivaciju jeste da smo sredstvima od reciklaže istih obezbedili 74 pomagala sa decu sa smetnjama u razvoju, kao i prva dva kombinovana igrališta za decu u Srbiji. Istovremeno, zaposlili smo dvanaest osoba iz ranjivih grupa.

Uz dosadašnji višegodišnji napor, inicijativu prepoznatu u nagradi kao „Pokretači promena“ i „Najbolja dugoročna akcija“, raduje nas što smo direktno uticali na deo novih propisa EU, koja je još u maju 2018. usvojila direktivu (EU 2019/904) koja predviđa način postupanja sa plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu, odnosno njihovu ponovnu upotrebu kroz cirkularnu ekonomiju. Naime, predviđeno je da proizvođači imaju obavezu da u celosti prilagode dizajn ambalaže do decembra 2024.godine, odnosno da čep bude pričvršćen za plastičnu bocu.

Ovo neće uticati na rad našeg udruženja. Samo daje još veću obavezu našoj armiji ekoheroja koja će nastaviti da što više reciklira. Ukoliko se ne odvaja čep, on će zajedno otići na reciklažu sa flašom. Svakako, uvođenjem depozitnog sistema u Srbiji, taj izazov će u velikoj meri biti rešen. Dok ne dođe do toga, nastavite da odvajate čep i da nečiji život bude lep! Imate mogućnost kao i do sada da ga odložite na više od 30.000 lokacija koje ćete lako pronaći uz pomoć naše mobilne aplikacije EKOheroj.


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this
Translate »