Registar kutija

Molimo pravilno popunite formu

Vas zahtev je prosledjen. Hvala!

Email vec postoji u bazi!
   

Predložite svoje dete

Molimo pravilno popunite formu

Vas zahtev je prosledjen. Hvala!

 

Skupljajte čepove i pomozite deci!

Humanitarno-ekološka akcija sakupljanja plastičnih čepova, radi pomoći deci sa invaliditetom kako bi im se omogućilo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Registrujte se kako biste se uključili u našu akciju

ProjektiSASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

Dana 4.9.2018. tim „Čepom do osmeha“ je zajedno sa predstavnicima udruženja mladih i udruženja za mlade posetio Gradsku upravu za inspekcijske poslove. Načelnik Miroslav Laketić je zajedno sa svojim saradnicima, šefom odseka za zaštitu životne sredine Radovanom Gašparovićem, šefom komunalne policije zapad Nebojšom Jovićem i Jasminom Rakić, nadležnom za sektor pravnih i opštih poslova i prinudnih izvršenja, odgovarao na naša pitanja, predstavio i približio rad uprave.

Ovo je drugi po redu sastanak koji je održan u okviru OPENS-ovog projekta „Gradonačelnik otvara vrata - Uključimo se“, podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Grada Novog Sada. Pre ovog sastanka je održan okrugli sto u prostorijama našeg udruženja na kojem smo pripremili pitanja i sugestije za ovu Gradsku upravu.

1. Ako želimo da prijavimo ilegalno smetlište, da li se vašoj službi obraćamo za taj postupak? Šta bismo u tom slučaju trebali da odradimo? Takođe, kada neko odlaže otpad na nelegalno smetlište, šta je potrebno odraditi da bi njegov postupak u buduće bio sprečen?

Da, nama se obraćate. U našoj nadležnosti je da otkrijemo ko je kriv za to smetlište, odnosno ko je počinio krivično delo. Dešavalo se da počinioca zateknemo na licu mesta. Međutim, da bismo nekog optužili i pokrenuli krivični postupak, moramo biti nedvosmisleno sigurni da je baš on počinilac.

Građani, ukoliko zateknu počinioca u činjenju, mogu da ga fotografišu i da nam tu fotografiju proslede. Potrebno je da fotografija bude adekvatna, odnosno da se na njoj jasno vidi ko je na istoj, kao i tačan datum kada je ona nastala. Poželjno je da osoba koja prijavi činjenje krivičnog dela, bude spremna za isti i da svedoči, jer nepotpune prijave se lako odbace na sudu, čime čitav naš zajednički napor postaje obezvređen.

 

2. Da li možete da obrazložite odluku inspekcije da merenje zagađenja vazduha koje je nastalo usled paljenja deponije izvrši 5 dana nakon gašenja požara? Zbog čega se ne rešava pitanje glavne gradske deponije, koja se sve češće pali i na taj način narušava stanje u životnoj sredini?

Ono što možemo da tvrdimo je da su odmah po prijavi da se deponija zapalila naši inspektori izašli na teren. Rezultate merenja još uvek čekaju, zbog čega izveštaj nije gotov. U razloge zbog kojih je inspektor odlučio da merenje izvrši 5 dana nakon gašenja požara trenutno ne možemo da zalazimo, dok ih ne utvrdimo. Za odluke vezane za pitanje glavne gradske deponije je nadležna Gradska uprava za zaštitu životne sredine

3. Ako želimo da izgradimo neki objekat na javnoj površini ili kao što je Udruženje „Čepom do osmeha“ postavilo dečije kombinovano igralište na Štrandu, da li se vama obraćamo za neka pitanja i koja?

Potrebno je da se ispoštuje određena procedura. Prvo je potrebno nabaviti dozvolu za izgradnju na javnoj površini.

Postoji privremeno zauzeće javnih površina, kao što su letnje bašte ugostiteljskih objekata, i u tom slučaju obraćate se komisiji za zauzeće javne površine. Ukoliko nije privremeno, nego trajno zauzeće, potrebno je obratiti se Zavodu za izgradnju grada. Gradska uprava za inspekcijske poslove ne izdaje rešenja, več je ona nadležni organ koji kontroliše izdata rešenja i dozvole.

 

4. Na koji način se reguliše pitanje reklame organizacija civilnog društva, da li to što se bave humanitarnim radom ima nekog značaja?

Na žalost, organizacije civilnog društva se ne oslobađaju plaćanja taksi za postavljanje reklama, bez obzira na to što se bave humanitarnim radom.

 

5. Kada nekoj Gradskoj upravi postavimo pitanje na koje su u obavezi da odgovore u predviđenom zakonskom roku, šta se desi ukoliko se taj rok ne ispoštuje? Šta možemo preduzeti u slučaju da primetimo da državne ili lokalne službe ne poštuju zakon?

Kada postavite pitanje nekoj Gradskoj upravi, obavezno je da bude i pismenim putem, npr. Gradskoj upravi za inspekcijske poslove to možete učini preko dispečera, koji su na raspolaganju 24h, a čije brojeve telefona i mail-ove možete pronaći na sajtu Grada Novog Sada. Takođe sva pitanja u vezi funkcionisanja Grada možete postaviti otvorenoj kancelariji Gradske kuće. Postoji zakonski rok definisan Zakonom o državnoj upravi, koji sve Gradske uprave moraju ispoštovati. Našoj upravi stiže veliki broj mail-ova, što zahteva vreme da bismo na njih odgovorili, ali odgovor uvek damo.

Ako primetite neku nepravilnost u radu Gradske uprave ili smatrate da nisu ispoštovale zakon, možete takve slučajeve prijaviti Zaštitniku građana. 

6. Prostor bivšeg preduzeća AutoCoop, koje je sada mesto za okupljanje beskućnika je nedavno oivičeno trakom vaše gradske uprave. Da li možete da nam kažete šta je predviđeno da se odradi sa ovim prostorom, s obzirom da nije bezbedno ni za ljude koji u njemu žive, ni za okolinu?

Nije u našoj nadležnosti da određujemo šta će se dešavati sa ovim prostorom, mada smo izašli na teren i oivičili ga, kako bi naglasili građanima da prostor nije bezbedan i predali nalog Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko pravne poslove, koja se dalje bavi tim pitanjem.

 

7. Na koji način prijaviti remećenje kućnog reda u stambenoj zgradi?

Prvo što treba da uradite je da slučaj prijavite upravniku zgrade, zatim nas upravnik pismeno obaveštava o slučaju, putem mail-a ili u pisanoj formi kada komunalni policajac dođe na lice mesta.

Kome smo pomogli?


Ostali projekti:
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA OPŠTE POSLOVE GRADA NOVOG SADA
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA PRIVREDU
RADIONICA U VRTIĆU "ZVONČIĆ" U KAĆU
RADIONICA U DINO PARKU NOVI SAD
RADIONICA U DINO PARKU
RADIONICA U VRTIĆU "KOCKICA", SREMSKI KARLOVCI
RADIONICA U VRTIĆU "SANjALICA", PU ČUKARICA
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA OMLADINU I SPORT
RADIONICE U SUBOTICI
Unapređenje antidiskriminacionih mera u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom
DRUGI GRAD HUMANOSTI
RADIONICA U OŠ "ŽARKO ZRENjANIN" MAGLIĆ
RADIONICA U VRTIĆU DUNAVSKI CVET
Unapređenje antidiskriminacionih mera u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom
Projekat OPENS2019
PROGRAM ZAŠTITE I UNAPREĐENjA POLOŽAJA SOCIJALNO UGROŽENIH OSOBA SA INVALIDITETOM
II SAJAM HUMANOSTI U NOVOM SADU
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA SOCIJALNU I DEČIJU ZAŠTITU
SASTANAK SA GRADSKOM PORESKOM UPRAVOM
ČEPOM DO OSMEHA KOD GRADONAČELNIKA NOVOG SADA
RADIONICA U PU "Winnieland" U SUBOTICI
NAŠA KANCELARIJA U NOVOM RUHU
UČIMO SE TOLERANCIJI
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA GRAĐEVINSKO ZEMLjIŠTE I INVESTICIJE
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
NAŠE KUTIJE U ŠOSO dr Milan Petrović U NOVOM SADU
RADIONICA U OŠ "BRANKO RADIČEVIĆ" NOVI SAD
PRIPREME ZA SASTANAK SA NAČELNICOM GRADSKE UPRAVE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE
DRUGI SASTANAK U OKVIRU PROJEKTA
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE
RADIONICA U Aqua Parku PETROLEND
SASTANAK SA GRADSKOM UPRAVOM ZA KULTURU
ZAJEDNO SMO JAČI - UMREŽIMO SE
DANI TARAŠKIH RODA
RADIONICA U VRTIĆU ZMAJ
RADIONICA U VRTIĆU MASLAČAK
RADIONICA U STŠ "23. maj"
RADIONICA U VRDNIKU
RADIONICA U VRTIĆU MAGNOLIJA
RADIONICA NA FRUŠKOJ GORI
RADIONICA NA KALEMEGDANU
RADIONICA U TARAŠU
PEŠČANIK
RADIONICA U VRTIĆU DETELINA SA ČETIRI LISTA
LjULjAŠKA
RADIONICA U VRTIĆU DREAMLAND
VRTEŠKA
RADIONICA U ŠOSO "Milan Petrović"
LjULjAŠKA
RADIONICA U VLADIMIROVCU
KLACKALICA
RADIONICA U POLETARCU
RADIONICA U VRTIĆU ČAROBNI KUTAK
DA VEŽBAMO SVI!Preuzmite pdf

GDE ODNETI CEPOVE?

Izaberite iz padajućeg menija grad po želji i na mapi ispod prikazaće vam se mapa punktova